Brussels Airport Zaventem: kilometers vloerverwarming knopen

Brussels Airport Zaventem: kilometers vloerverwarming knopen

Begin 2016 startten we met een groot project in België: Brussels Airport Zaventem. We knoopten hier maar liefst een ruim 1000m² buis op draadstaalmatten. En later in 2018 voorzagen we op het terrein ook twee brandweerkazernes van vloerverwarming. Twee projecten, die ons nog steeds scherp op het netvlies staan.

Oplevering:15 mei 2017 & 15 mei 2018
Totale oppervlakte: +/- 10.000m²
Waar: Brussel, België
Systeem: Draadstaalsysteem en Tackersysteem

Brussels Airport Zaventem

De aankomsthal van Brussels Airport Zaventem bestaat uit ruim 1000m². Het voorbereidende werk wordt in België altijd door lokale partijen gedaan. Denk dan aan purren, matten of folie leggen. Onder de draadstaalmatten lag een dampremmende folie. Wij trokken de buizen en knoopten deze vast aan de matten. Voor zulke grote oppervlaktes, is dit een systeem wat eenvoudig en snel te monteren is.

Wekenlang knopen

Het project duurde ruim een half jaar. Dat betekent niet dat we een half jaar lang aan het knopen waren. We moesten namelijk met veel partijen rekening houden op de bouw. Timmermannen die nog bezig waren of elektriciens die nog kabels moesten trekken. Dit was een uitdaging, maar we konden er gelukkig omheen plannen. Zodat de klus toch zo snel mogelijk af was. Het resultaat is één lange sliert rode buis dat als een kunstwerk op de vloer ligt.

Franse slag

De uitdaging in dit project zat hem in de taal. De uitvoerders en het overige personeel spraken Frans. En nauwelijks Engels. Communiceren met alle partijen was dus soms wat lastig. Maar omdat we al vele projecten in België hebben gedaan (en we een beetje hulp hadden van Google Translate), wisten we precies wat ze bedoelden.

Spanning

De grootste uitdaging was halverwege de onrust en hectiek op het project. Wij werden namelijk flink opgeschrikt door de aanslag op het vliegveld, in maart 2016. Een verschrikkelijk moment. Wonder boven wonder was onze monteur niet aanwezig doordat hij in de file stond. Het werken op de werkvloer veranderde enorm. Onze monteur moest iedere dag door strenge controles, waar zijn gereedschap en kleding werden gecheckt. Dat was even schakelen. Ondanks alle hectiek wisten wij het project toch op tijd af te ronden.

Twee extra brandweerkazernes

In februari 2018 bouwde het vliegveld twee brandweerkazernes op het terrein: kazerne Oost en West. Beide kregen zowel op de boven- als benedenverdieping vloerverwarming, samen goed voor zo’n 7000m². Dit waren onder andere kantoor- en fitnessruimtes, kleedkamers en een vergaderzaal. Boven gebruikten we het tackersysteem, met daaronder de dampremmende folie van Giacomini. En beneden knoopten we de buizen op de draadstaalmatten. Bovenop de deklaag stonden namelijk de brandweervoertuigen. Bij elkaar opgeteld (boven en beneden, inclusief kazerne Oost) trokken we ruim 23.000 meter buis naar binnen. Uiteraard leverden we alles op druk op. Vanwege vriesgevaar kozen we ervoor om dit met lucht te doen in plaats van met water. Zo bleven onze vloerverwarmingen in topconditie en wisten we toch zeker dat ze naar behoren werkten.